În viața noastră trecem prin anumite etape care ne formează și ne pregătesc pentru a trece prin viață. Grădinița, clasa întâi, clasa a cincea, liceul sunt cele patru momente de tranziție ale copilăriei noastre, cele patru momente care încheie diferite etape din viață.
La finalul liceului, tinerii absolvenți sunt considerați destul de maturi pentru a distinge singuri răul de bine, de a-și exprima votul, de a putea conduce o mașină, etc. Vârsta de 18 ani îți aduce o mulțime de drepturi, o mulțime de lucruri plăcute, dar și responsabilități, devenind astfel cetățeni cu drepturi depline. Dacă tânărul trece cu bine examenul de bacalaureat (ultimii ani au dovedit faptul că bacalaureatul este un examen foarte greu pentru săracii liceeni), are posibilitatea de a se înscrie la o facultate.
Așa începe viața de student. Este cel mai greu moment; termini patru ani în care te-ai atașat de colegi, de prieteni, ai avut prima ˝dragoste˝ (este impropriu spus dragoste; eu optez pentru o exprimare mai aproape de realitate, o primă pasiune pentru o fată), ai avut parte de experiențe plăcute sau mai puțin plăcute. Însă, sfârșitul unui drum reprezintă începutul unui nou drum. E momentul când trebuie să lași trecutul în grija istoriei, să te îngrijești de prezent și să privești spre viitor. Unii consideră studenția ca o perioadă când trebuie să te distrezi, să trăiești viața. Eu vin și spun: ˝Greșit!˝. Trebuie să știi să trăiești viața, să faci un echilibru în viața ta între ceea ce este util și ceea ce reprezintă plăcerea. Te distrezi, dar și înveți. După ce-ți achiți datoriile față de facultate și față de tine, faci ce vrei.
Unii zic: ˝Pentru ce să învăț dacă în țară situația e așa cum o știm?˝. Trebuie să știm și să fim conștienți că diploma care o obținem la sfârșitul facultății, nu ne conferă și un loc de muncă; niciodată nu a făcut așa ceva o bucată de hârtie. Trebuie să dovedim că am învățat, că știm, trebuie să luptăm pentru a urca pe scara socială. Diploma o poate lua oricine, dar doar cel care deține informația are valoare adevărată și poate face o schimbare, poate fi diferit de ceilalți. Este trist când văd studenți indiferenți, care sunt niște ˝vânători de note˝. Într-adevăr, notele sunt importante, dar ele nu reprezintă totul. De multe ori, studenți care nu au fost printre primii au devenit persoane de succes, pentru că au făcut mai mult decât să învețe; au înțeles noțiunile și au aprofundat cele ce au aflat.
Fiecare dintre noi are puterea să schimbe lumea. Lumea mea reprezintă familia mea , prietenii mei, colegii și toți cei care intră în contact cu mine. Dacă prin propriul exemplu reușesc să aduc o schimbare în bine în acest univers propriu și ei vor fi la rândul lor exemple și vor schimba pe alții. În acest mod, prin acest ˝lanț uman˝, putem face o schimbare.
Nu sunt eu cel care am spus aceste lucruri. Părinții profesori de la seminar și de la facultate, oameni simpli care trăiesc printre noi, persoane din țară și din străinătate au ajuns cu toții la aceste concluzii, le-au împărtășit și altora și astfel aflat și eu. Concluziile lor m-au transformat; dintr-un pesimist am devenit un optimist. Teorie știu; acum rămâne de văzut dacă voi pune în practică aceste lucruri, mai ales în acești ani de studenție. La rândul meu am decis să transmit opiniile mele și altora.
În concluzie, viitorul sună bine pentru cel care e dispus să lupte și să sacrifice puțin din viața lui. Dacă alții au reușit, pot și eu și voi și oricine dorește.